Ei palvelua fasisteille

cadbury urges jews good will to nazis
New York Times vuonna 1934. Tämähän toimi hienosti!

Yhdysvalloissa kohistaan tällä hetkellä yhden ravintolanomistajan urheasta päätöksestä pyytää Trumpin lehdistösihteeriä Sarah Huckabee Sandersia poistumaan ravintolastaan. Koska Suomessakin asiat todennäköisesti muuttuvat hullummiksi ennen kuin ne muuttuvat paremmiksi, kirjoitan muutaman sanasen siitä, miksi palvelun ja ylipäätään yhteistyön epääminen fasisteilta, rasisteilta ja muilta vapaan yhteiskunnan vihollisilta on erinomainen väkivallattoman vastarinnan strategia, jonka soisi yleistyvän Suomessakin.

Aloitetaan kertaamalla tosiasiat. Kaikissa läntisissä demokratioissa on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut selvästi nähtävissä, että politiikka luisuu hullumpaan suuntaan. Ajatuksille, joille ennen ei olisi annettu tuumaakaan tilaa, kuten hätää kärsivien ihmisten tunkeminen keskitysleireihin, ovat nykyään esityksiä, joita ”kunnialliset” poliitikot pääministeriä myöten voivat avoimesti kannattaa. Aikaisemmat sukupolvet muistivat, mihin tämänkaltaisten ajatusten hyväksyminen oli johtanut, mutta historiallinen muisti ei näköjään anna pysyvää suojaa, ja rokotus on näemmä uusittava muutaman sukupolven välein.

Keskitysleirejä ja pahempiakin asioita kannattavat ovat rohkaistuneet esittämään mielipiteensä julkisesti, koska mielipiteen esittämisestä ei ole aiheutunut heille minkäänlaisia seurauksia. Heille ei ole tehty riittävän selväksi, että heidän toiveensa eivät ole yhteensopivia vapaan yhteiskunnan kanssa. Tästä on seurannut fasismin ja rasismin hidas mutta vääjäämätön normalisointi. Koska normalisointi on tapahtunut hitaasti, emme edes huomaa, että puhuvat päät keskustelevat nykyään ajatuksista, jotka vielä 20 vuotta sitten olisi laajalti tunnistettu sairaiksi ja yhteiskunnalle vahingollisiksi.

Liberaalina itseään pitävä media on kehitykseen osasyyllinen: hakiessaan ”tasapainoa”, media antaa kuvan, että rasismi, fasismi ja ihmisviha ovat vain poliittisia mielipiteitä muiden joukossa, ja sellaisina ihan yhtä hyviä kuin vapauksien kannattaminen tai tasa-arvon edistäminen. Samalla median edustajat ja muut omasta mielestään vastuulliset keskitien kulkijat heristävät sormiaan niille, jotka tekevät konkreettisesti jotain leviävän fasismin patoamiseksi ja sen normalisoinnin kyseenalaistamiseksi.

Meidän pitäisi ihan aidosti tietää, mihin tämä johtaa. Tarkalleen vastaava kehityskulku nähtiin 1930-luvulla useissa maissa, ja oli lähinnä historiallinen sattuma, että se saavutti karmean huipentumansa juuri Saksassa. Tuolloinkin ”tolkun ihmiset” heristivät sormeaan niille, jotka yrittivät konkreettisesti tehdä jotain tehdäkseen selväksi, että fasismi ei saa voittaa; tuolloinkin tolkun ihmiset julistivat norsunluutorneistaan, että ”oikea” strategia oli hyväksyä natsit ja rasistit osaksi yhteiskuntaa ja olla kohtelias ideologiansa ja tavoitteensa selväksi tehneille tuleville joukkomurhaajille.

 

Tämä oli väärä strategia tuolloin, ja tämä on väärä strategia tänään. Lajimme oppii historiastaan lähinnä sen, ettemme opi historiastamme, mutta historianharrastajana toivon, että poikkeus vahvistaa säännön. Siksi kannustankin nyt ihmisiä toimimaan konkreettisesti ja käyttämään väkivallatonta, tehokasta keinoa protestoida:

älkää olko tekemisissä fasistien ja rasistien kanssa niin kauan, kun he ovat fasisteja tai rasisteja.

Ihminen on sosiaalinen laji, ja sosiaaliselle lajille lajitoverien seura ja hyväksyntä on erittäin tärkeä osa onnellisuutta. Niin kauan kun fasistit ja rasistit eivät kohtaa minkäänlaisia seuraamuksia mielipiteistään, heillä ei ole juurikaan syytä harkita mielipiteitään uudelleen. Mutta mitä useammin heille tehdään selväksi, että heidän seuransa ei ole tervetullutta, sitä useammin he joutuvat harkitsemaan: ovatko ihmisvihamieliset mielipiteet todella hyljeksinnän arvoisia?

Meidän täytyy opetella sanomaan ”nyt riittää”. Meidän täytyy opetella sanomaan ja näyttämään fasisteille ja rasisteille ”ei, et voi olla rasisti ja fasisti ja silti kuvitella, että kohtelisin sinua normaalina, kunnollisena ihmisenä, koska mielipiteesi paljastavat, ettet ole sellainen.”

Meidän täytyy päästä irti joukkohypnoosistamme, jossa kuvittelemme, että etnisistä puhdistuksista ja etnisesti puhtaasta Suomesta haaveilevat fasistit olisivat jonkin legitiimin poliittisen ideologian edustajia, joiden kanssa saatamme olla eri mieltä mutta voimme silti olla ystäviä. Tämä ”tolkun ihmisten” suosima lähestymistapa, jossa keskiluokkainen kohteliaisuus on korkein arvo ja fasismia vastaan taistellaan parhaiten alistumalla, ei ole koskaan onnistunut yhtään missään, enkä löisi vetoa, että se onnistuisi nytkään. Fasismin hyväksyminen on se aito kalteva pinta, jota pitkin kansat luisuvat pakkovaltaan ja tekoihin, joita joudutaan häpeämään vielä sukupolvien päästä. Olemme jo pitkällä tällä tiellä, kun epäämme byrokraattisella kikkailulla hengenvaarassa olevilta turvapaikan ja lähetämme heitä takaisin kuolemaan; erot juutalaispakolaisten karkotuksiin 1930- ja 1940-luvulla ovat lähinnä kosmeettisia.

Nyt on mainio tilaisuus näyttää, millainen ihminen olisi ollut 1930-luvulla. Tuolloinkin fasismin nousua vastustaneita pilkattiin kiihkoilijoiksi ja ”tolkun ihmiset” nyrpistivät heille nenäänsä.

Vuoden 1945 jälkeen samat tolkun ihmiset eivät voineet tarpeeksi ylistää kymmenen vuotta aiemmin halveksimiaan aktivisteja yrittäessään kirjoittaa historian uudelleen ja selittää, että kyllä hekin oikein kovasti fasismia vastustivat, mutta…

Vastustakaa siis fasismia vastustamalla fasisteja. Mihin he menevätkin, evätkää heiltä heidän rauhansa luulla, että modernin ajan synkintä ja epäinhimillisintä aatetta kannattava, toisilta ihmisiltä heidän synnynnäisten ominaisuuksiensa vuoksi ihmisarvon epäävä voi odottaa tulevansa kohdelluksi jotenkin muuten kuin ihmiskunnan vihollisena ja hylkiönä. Kun näette fasismia tai rasismia julkisesti kannattavan – hyvä lista kannattajista löytyy esimerkiksi nykyisen Perussuomalaisen puolueen aktiiveista ja muista ns. haittaisänmaallisten, ihmisoikeuksia vastustavien organisaatioiden jäsenlistoista – tehkää hänelle rauhanomaisesti mutta jämerästi selväksi, ettei hän ole tervetullut saman katon alle. Tehkää hänen puolestaan vain se, minkä laki, työnantajanne nimenomaiset määräykset ja hänen muilta ihmisiltä epäämänsä perusinhimillisyys ehdottomasti edellyttävät teitä tekemään. Mutta tehkää myös tiettäväksi, että jos hän luopuu ihmiskunnalle vihamielisestä aatteestaan, hän on jälleen tervetullut ihmisyhteisöön. Fasistien ja rasistien hyljeksintä on perusteltua nimenomaan siksi, koska näistä mielipiteistä on täysin mahdollista ja jopa helppoa luopua.

Fasistilla on siis täysi vapaus olla sitä mieltä mitä on, ja tämän mielipiteenvapauden on oltava jatkossakin ehdoton; mutta niin kauan kun pysyttelemme lain puitteissa, meillä muilla on myös yhtä ehdoton mielipiteenvapaus kertoa, sanalla ja teolla, mitä mieltä me olemme hänestä. Eikä mikään laki taikka tapaoikeus edellytä, että olisimme kohteliaita ja ystävällisiä niille, jotka tietoisesti ajavat vapaan yhteiskuntamme tuhoa.

En kuvittele, että hyljeksintä kääntäisi yhdenkään vannoutuneen rasistin pään. Uskovaisten uskomuksiin on vaikea ulkopuolisen vaikuttaa. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten houkuttelevaa rasismi ja fasismi ovat, ja miten helppoa heidän on rekrytoida muita mukaan toimintaansa. Ja voimme ainakin tehdä selväksi, etteivät kaikki hyväksy heidän ajatuksiaan. Voimme itse kukin tehdä valintamme ja halutessamme tehdä selväksi, etteivät kaikki ihmiset ole rasismin ja fasismin nousua kohteliaasti alistumalla ”vastustavia” tolkun ihmisiä – niitä, joista niin monet ovat kautta historian joutuneet vanhemmiten selittelemään lapsilleen, miksi eivät tehneet mitään, vaikka heidän olisi pitänyt tietää.

8 vastausta artikkeliin “Ei palvelua fasisteille

  1. En tietenkään ole. Juutalaisuus ei ole ensinnäkään mielipide eikä toiseksi millään tavalla toisenlaisten ajatusten, uskontojen, mielipiteiden, seksuaalisten suuntautumisten tai muiden vastaavien vapauksin vastainen asenne.

   Fasismi, rasismi, natsismi ja muut totalitarismin muodot sen sijaan ovat. Lisäksi ne ovat mielipiteitä, joista ihminen voi sanoutua irti, toisin kuin esim. syntyperästään.

   Tykkää

 1. No JMK – et viitsi vastata itseäsi kriittisesti käsitteleviin kommentteihin? Keskustelu on turhaa ja vastakkainasettelu arvossaan, jos kaikki toimivat kuten sinä. Ottaen huomioon että olet väitellyt tohtoriksi, kyvyttömyytesi argumentoida on oudon matala.

  Ymmärrän toki, että edustamasi ideologia ei ole looginen, miksi on helpompaa vaieta kritiikki ja julistaa se fasismiksi tai miksi lie. Uskottavuutta sillä ei saa, minkä takia valitsemaasi strategiaa kutsutaankin agitaatioksi.

  Kannattaa jättää tämäkin kommentti julkaisematta, niin osoitat jotain johdonmukaisuutta 😀

  Tykkää

  1. Jätän tosiaan julkaisematta mm. fasismia puolustavat kommentit, kuten sinun aikaisemman kommenttisi. Teillä on omat sivustonne joilla voitte noita ”argumenttejanne” esittää; kenenkään muun ei tarvitse teidän propaganda-alustananne toimia.

   Tohtoriksi väitelleenä olen väitellyt ja argumentoinut tähän saakka melko paljon, enkä suoraan sanottuna jaksa enää vääntää perusasioista sellaisten kanssa, jotka eivät vielä ymmärrä, miksi esimerkiksi nykyisten Perussuomalaisten edustamat ajatukset ovat edelleen aivan helvetin huonoja. Olen seurannut ns. maahanmuuttokriittistä skeneä vuodesta 2006, ja olen huomannut näiden vuosien aikana kymmeniä kertoja, miten keskustelu rasistien kanssa on paitsi turhaa, myös turhauttavaa mm. mamukriittisissä piireissä vankkana vellovan Dunning-Kruger-ilmiön vuoksi. Siis suomeksi sanottuna: rasistit ovat keskimäärin aivan saatanan tyhmiä (minkä näkee mainiosti vaikkapa johtajiksenne valitsemien henkilöiden toiminnasta), mutta luulevat olevansa kovinkin älykkäitä – esimerkiksi juuri vaatimalla ”johdonmukaisuutta” epäyhteismitallisissa asioissa. Tästä syystä esimerkiksi useimmat tuntemani tohtorit eivät jaksa vaivautua näihin keskusteluihin: niissä ei ole mitään älyllisesti mielenkiintoista asiaa tai sisältöä, ja vain valtavasti paskaa.

   Tunnen myös sanonnan ”hullu kysyy enemmän kuin sata viisasta ehtii vastata.” En siksi näe fasistien ja rasistien apologeetikkojen kanssa vääntämistä mitään hyödyllistä asiaa edistävänä saati tehokkaana ajankäyttönä, enkä siksi sitä juurikaan tee.

   Itseäni ei kiinnosta suoraan sanottuna vähääkään, mitä mieltä fasismin apologeetikot ovat valitsemieni taktiikoiden tehokkuudesta. Voisi jopa sanoa, että jos väitätte minun käyttävän tehottomia taktiikoita, pidän sitä merkkinä siitä, että teen jotain oikein. Siihen nähden, etten julkaise älyttömiä kommentteja, olette ainakin käyttäneet jo jonkusen tunnin poissa muusta pahanteosta.

   Tykkää

 2. 8 § Yhdenvertaisuuslaki
  Syrjinnän kielto
  Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.

  Tykkää

  1. Tämä kannattaisi teidänkin muistaa paremmin, myös se, että se velvoittaa myös rasisteja.

   Missään kohdassa kirjoitustani en kehota rikkomaan mitään lakia. Selväsanaisesti, selvällä suomenkielellä totean, että

   ”Tehkää hänen puolestaan vain se, minkä laki, työnantajanne nimenomaiset määräykset ja hänen muilta ihmisiltä epäämänsä perusinhimillisyys ehdottomasti edellyttävät teitä tekemään.”

   Mikään laki ei vaadi ketään olemaan ystävällinen fasisteille tai heidän tukijoilleen. Tulen itsekin varmasti noudattamaan lakia ihan kirjaimellisesti, enkä syrji ketään, olivat mielipiteet miten vastenmielisiä tahansa. Mutta epäinhimillisiä aatteita tukevien on turha odottaa tai vaatia minulta mitään ylimääräistä venymistä tai kohteliaisuutta mihin laki tai perusinhimillisyys ei edellytä.

   Sitten jos nämä hölmöt aatteet hylkää, pääsee taas hyviin kirjoihini.

   Tykkää

Mitäpä mietit?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.